Amersfoort is tientallen dementievriendelijke jongeren rijker

Hotel Lokaal Leerhotel Het Klooster Amersfoort Overnachten Overnachting restaurant Novice in Amersfoort Studenten Bijzondere locatie Geschiedenis oud klooster voormalig
Amersfoort is tientallen dementievriendelijke jongeren rijker
21 september 2023

Tel tientallen jongeren, Leerhotel Het Klooster, radio-dj Frank van der Lende en het team van Samen dementievriendelijk bij elkaar op en je krijgt een kick-off van ons jongerenprogramma; een onderwijsprogramma voor MBO-studenten waarin omgaan met dementie de hoofdrol speelt. En wat is een beter moment om het jongerenprogramma te starten dan op 20 september, de dag voor Wereld Alzheimer Dag?

Isa Leerhotel Samen dementievriendelijk

Een studie aan de Hotelschool Amersfoort leidt op voor een vak met veel menselijk contact. Van gastheer/gastvrouw tot horecaondernemer. Bij Leerhotel Het Klooster – een hotel met onder meer 21 kamers, een vergaderlocatie en een restaurant – leren en werken de studenten onder begeleiding van instructeurs.   

Een hotelgast welkom heten én tevreden houden, dat is de studenten wel toevertrouwd. En de voorraden van een restaurant op peil houden, ook. Maar wat als een gast niet wil afrekenen of elke vijf minuten van tafel wisselt? Daar komt Samen dementievriendelijk om de hoek kijken, want een ding is zeker: deze studenten komen – nu of in de toekomst – in contact met mensen met dementie.

Leerhotel Samen dementievriendelijk

Student Isa (foto): “Ik had geen idee hoe je goed omgaat met mensen met dementie. Het is belangrijk om dat wél te weten want er zijn zo veel mensen die de ziekte hebben. Stel je bent zelf een van hen…”

Het verhaal van Frank van der Lende over het ziekteproces van zijn vader, met de ziekte van Alzheimer, maakte diepe indruk op de studenten. En ook het interview met ervaringsdeskundige Gerda, zij heeft een vorm van vasculaire dementie, kwam binnen.

Isa: “Nu ik – dankzij de online training van Samen dementievriendelijk – de signalen van dementie ken, besef ik dat ik weleens mensen met dementie heb ontmoet, zonder dat ik dat door had. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik dingen anders gedaan. Ik zal bijvoorbeeld nooit meer tegen iemand met dementie in gaan.”

Frank en Gerda Samen dementievriendelijk

Alle nieuwe kennis kon meteen in de praktijk worden gebracht: tijdens een lunch in het Leerhotel, geheel verzorgd door de studenten, met de oud-deelnemers van het tv-programma Restaurant Misverstand. 
 
Na deze kick-off is het jongerenprogramma nog niet ten einde. Komende zaterdag zetten de studenten hun dementievriendelijkheid in om ervoor te zorgen dat de HerinneringenRit van Alzheimer Nederland op rolletjes loopt. En, er volgt ook nog een gastles van trainers van Samen dementievriendelijk. Amersfoort is verzekerd van een nieuwe lichting studenten waar zij als stad op kan rekenen!     

chevron-down