De moestuin bij Leerhotel Het Klooster  

Hotel Lokaal Leerhotel Het Klooster Amersfoort Overnachten Overnachting restaurant Novice in Amersfoort Studenten Bijzondere locatie Geschiedenis oud klooster voormalig
De moestuin bij Leerhotel Het Klooster  
10 augustus 2023

Dit jaar is er in het begin van de meivakantie bij Leerhotel Het Klooster een moestuin aangelegd. De moestuin is een initiatief van de koks van het restaurant. Door middel van deze moestuin zullen wij u voorzien van versere groenten en kruiden. De aanleg van de moestuin is gedaan door de studenten en chef-koks. In de moestuin vindt u onder andere bloemen, groenten, fruit en kruiden. 

De bloemen uit de moestuin zijn eetbaar en worden gebruikt als garnering voor salades of andere zalige gerechten uit het restaurant. Verder zijn de salades ook rijk aan onze eigen tomaatjes. Per week worden er in restaurant Novice rond de 60 gerechten gecreëerd die allemaal producten bevatten van onze moestuin. 

De moestuin heeft ook een educatief doel. De studenten van de Hotelschool leren onder andere hoe de groenten en kruiden geplant moeten worden. Dagelijks gaan de studenten onder toezicht van de instructeurs naar de moestuin en zien ze hoe de tuin verzorgd moet worden. Maar uiteraard leren ze ook hoe je ermee moet koken. Het bijhouden van de tuin wordt gedaan door de koks en studenten van Leerhotel Het Klooster. 

Dutch Cuisine In de keuken van restaurant Novice werken wij met de Dutch Cuisine methode. Deze speciale kookmethode bestaat uit vijf onderdelen die de Nederlandse eetcultuur bevorderen. 

Bij Dutch Cuisine denken wij aan principes die duurzaam zijn voor mens, dier en milieu. Een mooi voorbeeld hiervan is dat wij veel werken met streek- en seizoensproducten. Hieronder bevinden zich de vijf principes: 

1. Seizoensgericht en -bewust eten. Zo vertelt het gerecht je in welk seizoen wij ons bevinden. 

2. Gezond en gevarieerd eten. Denk aan afwisseling van vlees, vis en plantaardig 

3. Eerlijk en veelzijdig eten. Zoveel mogelijk natuurlijke producten, zonder kunstmatige toevoegingen. 

4. Letten op prijs en kwaliteit. Meer bewust boodschappen doen, denk aan hoe en waar het product geproduceerd is. 

5. Een betere leefstijl creëren, dit ontstaat door bovenstaande principes te volgen. 

Al met al is de moestuin een groot succes. De gasten zijn erg blij met de verse groenten en kruiden in hun gerechten. En de studenten zijn een stuk wijzer geworden over het aanleggen en onderhouden van een moestuin. Zo leren de 3e jaars studenten onder andere wat het onderhouden van een moestuin allemaal kost en opbrengt. Daarnaast leren ze ook hoeveel je bespaart en wat het kost als je de producten bij externe leveranciers inkoopt. 

In de toekomst willen de koks de moestuin gaan uitbreiden door bijvoorbeeld ook nog kikkererwten en tuinbonen te telen. Een ander toekomstplan is om onze eigen afval te composteren. Maar de ultieme droom voor de koks is om de moestuin nog tien keer groter te maken zodat we nóg meer vanuit ons eigen moestuin koken. 

Wij hopen u graag te verwelkomen in ons restaurant Novice of Leerhotel Het Klooster zodat u zelf onze zalige gerechten kunt ervaren, die gemaakt zijn met de producten uit onze moestuin. 

Marit Jansma 

Student (2e jaars) Hotelschool Amersfoort 

Lees ook eens

chevron-down