De Refter

Vergaderen Hotel Lokaal Leerhotel Het Klooster Amersfoort Overnachten Overnachting restaurant Novice in Amersfoort Studenten Bijzondere locatie Geschiedenis oud klooster voormalig
De Refter
10 mei 2023

Een van de grootste ruimtes in Leerhotel Het Klooster is de Refter. Een smalle en diepe ruimte waar in een theateropstelling 74 personen kunnen plaatsnemen. De zaal wordt regelmatig gebruikt voor diverse bijeenkomsten zoals vergaderingen, seminars, workshops, condoleances en huwelijksceremonies. 

In de tijd van de Kruisheren was de Refter de ruimte waar de paters hun maaltijden gebruikten. Tijdens het eten werd er niet gesproken; wél werd er elke dag door een van de geestelijken uit een godsdienstig of profaan (niet godsdienstig) boek voorgelezen. De geestelijke die voorlas nam plaats in het spreekgestoelte voor in de zaal. 

Een blikvanger in de zaal is het authentieke spreekgestoelte met een Missale Romanum. Dit is een apostolische constitutie waarmee paus Paulus VI op 3 april 1969 het vernieuwde Romeins Missaal promulgeerde.  

De oplettende kijkers zien linksvoor in de zaal een luik; Destijds was dit voor de doorgifte van de maaltijden. Naar verluid mochten de Kruisheren niet met vrouwen in contact komen. Wanneer de maaltijden klaar waren schoof de dame in de keuken het eten in het luik, vervolgens klopte ze en daarna sloot ze het luik aan haar kant. De Kruisheer kon dan in de zaal het eten pakken. 

In de zomer van 2022 is de Refter gerenoveerd; het tapijt is vervangen door een duurzame PVC-vloer. Deze gaat lang mee en is geluiddempend. Ook de verlichting in de zaal is aangepast. Twee soorten duurzame ledverlichting geven – al dan niet gedimd - het gewenste licht tijdens een bijeenkomst. 

De Refter wordt ervaren als een verrassende en inspirerende ruimte. Door de authentieke elementen zoals het luik, de originele banken en de katheder met het Missale Romanum, is deze ruimte erg geliefd onder onze gasten. De goede akoestiek maakt het bovendien voor de sprekers mogelijk om zich zonder extra versterking goed verstaanbaar te zijn.  

Ook nieuwsgierig naar de Refter of een andere ruimte voor een zakelijke bijeenkomst? Neem gerust contact op met onze afdeling sales en reserveringen. Zij maken graag een afspraak met u!  

Lees ook eens

chevron-down