Het Klooster

Het Klooster werd in de jaren vijftig gesticht door paters van de orde van de Kruisheren. De orde begon met rooms-katholiek onderwijs voor jongens uit het Gooi. In 1947 verhuisden de broeders en de school naar Amersfoort. In dat jaar deden de eerste deelnemers van de school hun (staats)examen en begon men aan het uitbouwen van de school tot een volwaardig gymnasium en een HBS. Onderwijs werd in noodgebouwen gegeven tot het moment dat in 1956 Het Klooster werd opgeleverd. Al snel had de school ruim 400 deelnemers en het aantal leerlingen bleef groeien tot circa 900 in de jaren zestig. Er traden vanaf het midden van de jaren zestig geen nieuwe leden meer tot de orde toe; in 1999 waren er nog slechts vier bewoners. De Kruisheren besloten Het Klooster te verlaten voordat het moment zou aanbreken dat zij niet meer in staat zouden zijn om het te beheren.

Aan het eind van de kloostergangen liggen trappen om de hoogteverschillen op te vangen: Het Klooster is gebouwd op een heuvel. De noordvleugel van Het Klooster grenst aan de grote, drie-beukige kerk. Afgescheiden van Het Klooster liggen de gastenverblijven. Deze horen bij Het Klooster van de Orde die oorspronkelijk sterk gericht was op de opvang van reizigers en pelgrims. De gastenverblijven vormen de overgang tussen de gewijde omgeving van Het Klooster en de wereldse omgeving van de school. De zuidelijke vleugel herbergde de recreatiezaal voor de Kruisheren en de kamers van de paters met facilitaire functies. In de westvleugel werd gekookt en de was gedaan. Hier bevond zich ook de Refter, de eetzaal.  Tegenwoordig is dit een mooie vergaderzaal. Twee trappen geven toegang tot de vertrekken op de eerste verdieping. Hier bevonden zich de kamers van de meeste paters en broeders.  

In Leerhotel Het Klooster werken sinds 2007 studenten van de Hotelschool van MBO Amersfoort, Zij worden daarin begeleid door vakkundige instructeurs. Deze unieke samenwerking komt voort uit een gezamenlijke missie van MBO Amersfoort en Leerhotel Het Klooster: het willen opleiden van jonge mensen tot professionals in de horeca. Het volgen van deze beroepsopleiding – met als bijzonder aspect de mogelijkheid om in het Leerhotel in de praktijk de fijne kneepjes van het vak te leren – vergroot de kans op een mooie carrière in dit prachtige vak! 

 

 

Reserveer een tafel
In 2 stappen bent u klaar