Het Klooster

Het Klooster werd in de jaren vijftig gesticht door paters van de orde van de Kruisheren.

De orde begon met rooms-katholiek onderwijs voor jongens uit het Gooi.

In 1947 verhuisden de broeders en de school naar Amersfoort. In dat jaar deden de eerste deelnemers van de school hun (staats)examen en begon men aan het uitbouwen van de school tot een volwaardig Gymnasium en een HBS. Onderwijs werd op dat moment nog in noodgebouwen gegeven, tot in 1956 Het Klooster werd opgeleverd. Al snel had de school ruim 400 deelnemers, het deelnemersaantal bleef groeien tot circa 900 in de jaren zestig. Er traden vanaf het midden van de jaren zestig geen nieuwe leden meer tot de orde toe; in 1999 waren er nog slechts vier bewoners. De Kruisheren besloten Het Klooster te verlaten, voordat het moment aan zou breken dat zij niet meer in staat zouden zijn om het te beheren.

Aan het eind van de kloostergangen liggen trappen om de hoogteverschillen op te vangen: Het Klooster is gebouwd op een heuvel. De noordvleugel van Het Klooster grenst aan de grote, driebeukige kerk. Afgescheiden van Het Klooster liggen de gastenverblijven. Deze horen bij Het Klooster van de Orde die oorspronkelijk sterk gericht was op de opvang van reizigers en pelgrims. De gastenverblijven vormen de overgang tussen de gewijde omgeving van Het Klooster en de wereldse omgeving van de school. De zuidelijke vleugel herbergde de recreatiezaal voor de Kruisheren en de kamers van de paters met facilitaire functies. In de westvleugel werd gekookt en de was gedaan. Hier bevond zich ook de Refter, de eetzaal (leuk om te weten; dit is tegenwoordig een mooie vergaderzaal). Twee trappen geven toegang tot de vertrekken op de eerste verdieping. Hier bevonden zich de kamers van de meeste paters en broeders.  Op dit moment bevindt u zich in één van deze 16 Kruisherenkamers of misschien wel in één van de 5 luxe Gastenkamers!

Leerhotel Het Klooster wordt sinds 2007 gerund door studenten van de Hotelschool van MBO Amersfoort, onder begeleiding van vakkundige instructeurs. Deze unieke samenwerking komt voort uit een gezamenlijke missie van zowel MBO Amersfoort als Leerhotel Het Klooster. Jonge studenten opleiden tot vakmensen zit ons dan ook in het DNA! Zoals u wellicht gemerkt heeft, bent u zojuist ingecheckt door één van onze studenten. Dit is één van de bijzondere aspecten van Leerhotel Het Klooster, de studenten leren bij ons de fijne kneepjes van het vak in de praktijk.

Elke dag werken onze studenten toe naar een mooie carrière in de horeca. Dit is dan ook onze visie waar wij als hotel voor staan! Het volgen van een goede beroepsopleiding vergroot de kans op een goede carrière. De unieke samenwerking tussen MBO Amersfoort en Leerhotel Het Klooster zorgen ervoor dat het onderwijs en de praktijk goed op elkaar aansluiten!

Reserveer een tafel
In 2 stappen bent u klaar