Carlijn: Koffieworkshop Excellentie-programma

Amersfoort: 6 februari 2019

Door Carlijn Ohmstede

Een paar weken geleden kreeg ons wedstrijdteam een uitnodiging voor  een koffieworkshop en aansluitend een cocktailworkshop.

Ik werd gelijk enthousiast en meldde mij voor beide aan. De koffie workshop bestond uit een training en direct opvolgend een  wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd kregen we 5 minuten mise en place tijd en daarna 5 minuten voor 2 cappuccino’s en 5 minuten voor je eigen koffie creatie.

 

De training werd gegeven door Marco Elders van Darboven koffie. Hij  vertelde voor dat we gingen starten dat de winnaar van de wedstrijd bij hem een latte art cursus zou krij

gen dus dat was ook een leuk doel maar het grappige was dat eigenlijk niemand echt met die prijs bezig was want de lach, het plezier en een beetje zenuwen was al super leuk.

De dag van er voor ben ik de hele middag op mijn werk (restaurant de Mandemaaker) geweest om samen met mijn collega Annegreet Koster koffies te bedenken te maken en te kijken wat nou het lekkerst was. Uiteindelijk zijn we op 2 mooie creaties gekomen! Mijn eerste koffie was tonic met ijs en citroen en een shot espresso. De tweede was een siroop van tiramisu opgewarmd met espresso, daarbovenop zat opgeklopte room en als laatste om het af te maken een siroop van lavendel om een mooi paars randje te creëren op de room. Ik heb doorgeoefend tot dat ik dacht; “Nu is het goed!”.

De dag zelf:

We begonnen de middag met een stukje herhaling van de vorige workshop van Marco, hierna kregen wij nog 15 minuten om extra kennis te maken met de machine. Nu gingen we van start en kwam de spanning erin. Er werden lootjes getrokken om de volgorde te bepalen. Ik was als tweede aan de beurt. Het was heel spannend want ik had voor het eerst een soort van druk om me heen van iedereen die aan het kijken was, onder andere, de jury! Eerst begon ik met mijn mise en place en ik ging gelijk door naar mijn 2 cappuccino’s en liet het beoordelen. Ondertussen ging is snel door naar mijn eigen creaties en toen dat klaar was liet ik die ook beoordelen. Daarna moest ik de werkplek netjes achterlaten voor de volgende kandidaat.

Ik ging zo rustig mogelijk aan het werk en uiteindelijk was ik trots op mijn resultaten. Het kan uiteraard altijd beter maar daar leer je alleen maar van.

Het allerleukste vond ik het enthousiasme van het team en hoe zij ter werk gingen.

Het was ook super interessant om naar te kijken want van elkaar leer je heel veel. Het was zo tof om te zien hoe leuk en serieus iedereen bezig was geweest met het bedenken van hun eigen creaties en ideeën. Iedereen had weer compleet iets anders door het gebruik van veel verschillende likeuren, zelfgemaakte producten en niets was wat je dacht dat het zou zijn. Wij hebben ook alles van elkaar geproefd.

Als team vond ik ook dat wij ook goed met elkaar konden praten over alles en dat maakte het een stuk gezelliger. Iedereen was aan de beurt geweest en Marco ging alles beoordelen en daaruit heeft hij een top 3 gekozen.

De winnaar is Thom Goris, de mooie 2e plek is voor Lize Glashorst en de derde plek is voor Michele van Water! Zelf kreeg ik nog een persoonlijk compliment over de smaak van mijn creatieve koffie creatie. Dat was het einde van de hele leuke, gezellige en leerzame middag!!

– Carlijn Ohmstede – 

 • We kunnen zeggen dat het diner op alle fronten zeer aangenaam was. Heel goeie keuken en leuke/lekkere gerechten met goede begeleiding van de instructeurs op de achtergrond.

  Max & Lucy
 • We kunnen niets anders zeggen dan complimenten voor het goed verzorgde wijnarrangement, 4 gangen diner en de ontvangst. Super!

  Els
 • De bediening is lerende maar super vriendelijk en netjes.

  Monique
 • Een groot applaus voor de bediening en de keuken!

  Carla
Dit artikel delen via: LinkedIn Twitter Facebook Google+ E-mail