Van horeca ondernemer, naar Stendenmanager

Het begon allemaal in het theorie lokaal, hier kreeg ik als 18 jarige horeca ondernemer/ manager student les over het indekken van een tafel met linnen. Van koffie zetten tot aan het lopen met borden, van wijnlessen gegeven door een sommelier tot aan het bouwen van buffetten, alles kwam in deze eerste 10 weken voorbij. Waar bediening centraal stond in het theorie lokaal stond koken centraal in de demo keuken. Hier kregen wij weer een basis leer over koken. Verschillende snijtechnieken, het maken van een bouillon, verschillende bereidingen van vis of vlees, ook hier kwam weer alles langs om mij klaar te stomen voor mijn 2e jaar praktijk.

Als 2e jaar op Leerhotel het Klooster mocht ik daadwerkelijk de werkvloer op. Ik mocht werken op de verschillende afdelingen die het hotel mij te bieden had. Oftewel: Keuken, Frontoffice, Banqueting, Restaurant, Catering en zelfs Housekeeping. Hier maakte ik als 2e jaars deel uit van het personeel, en onder de begeleiding van een 3e jaars manager en een instructeur moest ik de nodige werkzaamheden uitvoeren. Dit gaf mij ook direct een indruk van hoe mijn 3e schooljaar eruit zou zien.

Vervolgens was ik in het 3e jaar weer een plek gestegen in het organogram. Ik mocht leiding geven aan de nieuwe 2e jaars studenten, uit welk jaar ik tenslotte net kwam. Hier bracht ik de 2 jaar ervaring van de theorie lokalen, demo keuken en de verschillende afdelingen samen. Dit maakte mij klaar om als manager te functioneren op de desbetreffende afdelingen.

In het 4e schooljaar was het vooral weer terug naar de theorie, met eindopdrachten zoals het schrijven van een ondernemingsplan en het organiseren van een benefiet diner.

Na 4 jaar plezier op het Leerhotel, heb ik ervoor gekozen om de volgende stap te zetten naar de hoge hotelschool genaamd Stenden, in Leeuwarden. Tijdens mijn praktijk periodes in Amersfoort maakte ik al vaak kennis met studenten van Stenden. Zij vulden toen die tijd al leidinggevende rollen in zoals banqueting manager. Door het vaak horen van de naam Stenden werd het vertrouwd, dit zorgde gepaard met een open dag ervoor dat de stap naar Leeuwarden makkelijk te maken was.

Na een jaar Stenden was het tijd voor een 5 week durende periode praktijk. Ik koos ervoor om na 2 jaar weer terug te keren naar Leerhotel het Klooster. Hier mocht ik functioneren als de Duty manager, het aanspreekpunt van alle afdelingen. Ik vond het weer heerlijk om terug te zijn, de meeste instructeurs herkende me nog, en er waren weer een paar nieuwe gezichten. Het duurde niet lang in mijn eerste week als Duty manager dat ik me weer helemaal thuis voelde. Een van de mooie dingen tijdens de 5 weken was het besef dat ik nu alle ervaring nogmaals bij elkaar gebracht had om de Duty rol in te vullen. Samen met 4 andere Stenden collega’s hebben wij 5 weken het bedrijf operationeel onder begeleiding van de instructeurs in handen gehad. Zelf onze roosters maken, ver vooruit plannen, extra personeel inroosteren. Een hele andere ervaring dan mijn voorgaande 4 jaar op het Leerhotel. Je merkt aan alles dat er met deze functies ook extra verantwoordelijkheid word gegeven. Waar je in het 3e MBO schooljaar direct antwoord kreeg van de instructeur, word je nu als Stenden manager geacht om zelf het antwoord op te zoeken.

Ook deze 5 weken terug in het Leerhotel kan ik toevoegen aan mijn praktijkervaring. Ik vond het heel interessant om operationeel zo goed als alle functies in te vullen, van de theorie in het 1e schooljaar en praktijk in het 2e schooljaar, tot aan het managen in het 3e jaar, en uiteindelijk nu 5 weken daar weer boven als Duty manager operationeel functioneren. Leerhotel het Klooster heeft mij in 6 jaar veel geleerd, zo hebben ze mij klaargemaakt voor de volgende stappen in mijn Horeca carrière. Uitdagingen ga ik niet uit de weg omdat ik met zelfvertrouwen kan zeggen dat ik verstand heb van de Horeca.

Op naar de volgende uitdaging, op naar mijn eindstage van de hoge hotelschool!

Rick van Ginkel Duty manager (3/11/2017)

 • We kunnen zeggen dat het diner op alle fronten zeer aangenaam was. Heel goeie keuken en leuke/lekkere gerechten met goede begeleiding van de instructeurs op de achtergrond.

  Max & Lucy
 • We kunnen niets anders zeggen dan complimenten voor het goed verzorgde wijnarrangement, 4 gangen diner en de ontvangst. Super!

  Els
 • De bediening is lerende maar super vriendelijk en netjes.

  Monique
 • Een groot applaus voor de bediening en de keuken!

  Carla
Dit artikel delen via: LinkedIn Twitter Facebook Google+ E-mail