Het bijzondere gebouw van Leerhotel Het Klooster en restaurant Novice is een rijksmonument uit 1952. Hier vestigde de orde van de Kruisheren een klooster, waar de paters onderwijs verzorgden en onderdak boden aan reizigers. Naast de missie – verkondiging van het geloof – waren dat de speerpunten van deze orde. De Kruisheren waren begonnen met rooms-katholiek onderwijs voor jongens in het Gooi. In 1947 verhuisden zij met hun school naar Amersfoort, waar ze eerst in noodgebouwen lesgaven.
In 1952 werd het klooster officieel geopend en in 1956 waren de bijbehorende schoolgebouwen klaar. De school van de Kruisheren bestond uit een hbs (‘hogere burgerschool’, later opgevolgd door havo en vwo) en een gymnasium. In 1968 fuseerde deze jongensschool met een meisjeslyceum. De bovenbouw van de nieuwe fusieschool kreeg les in de schoolgebouwen van het klooster. Het aantal leerlingen groeide tot 900.
In de jaren vijftig woonden er veertig geestelijken in het klooster. Vanaf halverwege de jaren zestig traden er geen nieuwe Nederlandse leden meer toe tot de orde. Het werd steeds stiller in de kloostergangen. Toen er uiteindelijk nog maar vier paters in het klooster woonden, werd het voor hen onmogelijk om het gebouw te beheren. In 1999 vertrokken de laatste paters en kwam het klooster in de verkoop.
Het lijkt een wonder dat het bijzondere gebouw niet in de handen van een grote commerciële partij belandde, maar het is te danken aan een heel speciale wens van de Kruisheren. Niet alleen moest het pand in oude glorie worden hersteld, maar ook wilden de Kruisheren elke zondag een eredienst houden in de kerk van het klooster, zolang de laatste Kruisheer nog leefde. ROC ASA, de voorganger van MBO Amersfoort, was bereid om aan die wens te voldoen. Tot enkele jaren geleden woonden hier nog zo’n vijftig parochianen de zondagse mis bij.
Na de overname vestigde de voorganger van MBO Amersfoort zijn bestuur en diensten in het klooster. Maar er waren plannen voor een veel mooiere en passendere bestemming voor het gebouw. Want zou het niet heel toepasselijk zijn om twee voormalige functies van het klooster in ere te herstellen? Onderwijs verzorgen en reizigers gastvrij ontvangen – dat deden de Kruisheren toen en dat gebeurt hier nu.
Na een grote verbouwing is het klooster sinds 2007 een hotel met 21 hotelkamers, diverse vergaderzalen en een restaurant. Hier ontvangen wij, studenten van de Hotelschool, nu gasten. Zo doen wij onder begeleiding van onze leermeesters de praktijkervaring op die we nodig hebben voor een mooie toekomst in de horeca. Lees alles over ons unieke concept.
Wij vinden het leuk om u bijzonderheden te vertellen over het gebouw. Komt u bij ons eten, overnachten of vergaderen? Dan verzorgen wij graag een rondleiding. Hier geven we u alvast een voorproefje.
Het gebouw is ontworpen door Jos Schijvens en ligt op een heuvel. Aan het eind van de kloostergangen liggen trappen om de hoogteverschillen te overbruggen. Het klooster is in carrévorm gebouwd met in het midden een kloostertuin. Daar kweken wij kruiden voor het restaurant en er is een heerlijk terras voor onze gasten.
Aan de noordvleugel van het klooster grenst een grote kerk, die vanuit het klooster toegankelijk is. De kerkzaal is tegenwoordig een mooie locatie voor allerlei evenementen. Dat leverde wel bijzondere situaties op in de tijd dat de Kruisheren hier op zondag nog de eredienst hielden. Het kwam voor dat we voor een meerdaags evenement op zaterdagavond de boel moesten afbreken en de kerkzaal klaarmaken voor de dienst, om op zondagmiddag razendsnel de inrichting voor het evenement weer op te bouwen.
Afgescheiden van het klooster liggen de gastenverblijven. Die vormden de overgang tussen de gewijde omgeving van het klooster en de wereldse omgeving van de school. In de zuidelijke vleugel van het klooster bevond zich onder meer de ontspanningsruimte van de Kruisheren. Daar zaten ze op zondagmiddag gezellig met een glas wijn met elkaar te praten. In de westvleugel werd gekookt en de was gedaan. Ook bevond zich daar de refter, de eetzaal van de paters. Net als de ontspanningsruimte is de refter nu een zaal voor vergaderingen en andere bijeenkomsten.
Twee trappen leiden naar de eerste verdieping. Hier waren de vertrekken voor de meeste kloosterlingen. Tegenwoordig bevinden zich er de zestien Kruisherenkamers. Maar overnachten in Leerhotel Het Klooster betekent niet leven als een monnik: de hotelkamers zijn een stuk ruimer dan de oorspronkelijke kloostercellen. Bij de verbouwing is de verdieping opnieuw ingedeeld, zodat wij comfortabele kamers kunnen bieden aan onze gasten – de charme van toen met de luxe van nu. Een leuk detail in een van de kamers is een raampje met uitzicht op de kerk. Dit was de ziekenkamer. Door de luiken te openen, kon een zieke vanuit zijn kamer de dienst bijwonen.
Tijdens uw bezoek aan Leerhotel Het Klooster komt u nog veel meer bijzondere kloosterelementen tegen. Wilt u daar iets over weten? Vraag het ons!